Een energieneutraal huis bouwen

Zelf je energie opwekken

Een energieneutraal huis bouwen

Energieneutraal huis bouwen, BENG en NoM: waar het over duurzaam bouwen gaat vliegen de ingewikkelde termen en begrippen u vaak om de oren. Maar wat is een energieneutraal huis bouwen nu eigenlijk precies? Het is eigenlijk heel simpel: een energieneutraal huis wekt alle gebouwgebonden energie zelf op. Gebouwgebonden energie is bijvoorbeeld energie voor verwarming en ventilatie. Met behulp van onder andere zonnepanelen en een warmtepomp kan een woning van licht en warmte worden voorzien: helemaal zelfvoorzienend dus!

Energieneutraal huis of nul-op de meter (NoM)

  • Standaard wordt de woning volgens BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) opgeleverd, overeenkomstig het huidig Bouwbesluit.
  • U wilt nog energiezuiniger bouwen dan is NOM (Nul op de meter) de oplossing. De balans tussen opgewekte en gebruikte energie (gebouwgebonden en huishoudelijk) is per saldo nul. U betaalt wel vastrecht, maar houdt door de hogere heffingskorting geld over.

U kiest welk energieconcept het beste bij u past.


Onderdelen energieneutraal huis

Als we een energieneutraal huis bouwen worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

  • Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer
  • HR++ glas of triple glas
  • Geen of nauwelijks kieren
  • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning
  • Vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en je apparaten
  • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en wat je verbruikt.
  • Lees hier meer over, Milieu Centraal

    Zie ook, Bouwkosten van een woning

    Ben je benieuwd wat een energieneutraal huis bouwen allemaal betekend en wat de kosten zijn? Neem dan contact met ons op.


    Wat is de prijs van een energieneutraal huis bouwen?

    Als je nu een huis wilt bouwen moet je bouwen volgens het huidige Bouwbesluit. Hier is de energieprestatie BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) de eis. Wat is de prijs van een energieneutraal huis? Meer kun je vinden op Bouwkosten van een woning


    Voorbeelden energieneutraal bouwen

    Inmiddels heeft Energie Spaar Woning heel veel ervaring met energieneutraal bouwen. Voorbeelden van energieneutraal bouwen vind je op woningontwerpen

    Nieuw energielabel voor gebouwen per 1 januari 2021

    Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. De energielabelletter blijft bestaan, maar de methode hoe dit wordt bepaald verandert. Het nieuwe energielabel geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. Daarmee komt de methodiek van het vereenvoudigd energielabel (VEL) en de Energie-index (EI) te vervallen.